Πάνε καλά έξω τα ΠΟΠ & ΠΓΕ κρασιά μας

Εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων και στις δύο κατηγορίες

Οι εξαγωγές ελληνικών οίνων ως Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αλλά και ως Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις σε όγκο και αξία, χωρίς όμως η χώρα να έχει καταφέρει ακόμα να προσδώσει στα προϊόντα της την προστιθέμενη αξία που τους αξίζει και θα μπορούσαν να ‘κουβαλάνε’ στη μάχη τους με άλλα προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Όταν πριν από χρόνια κορυφαίοι παράγοντες της οινοποίησης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με ιστορικούς θεσμικούς φορείς έθεταν τις βάσεις για το νέο marketing του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές, στόχος τους ήταν κάποια στιγμή στο μέλλον, στο σήμερα δηλαδή, ειδήσεις σαν κι αυτή που προέκυψε πρόσφατα από τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Η αλήθεια είναι ότι απέχουμε ακόμα από το να βλέπουμε τον ελληνικό εμφιαλωμένο οίνο στη θέση που του αξίζει στο διεθνές οινικό στερέωμα, αλλά όπως και να το κάνουμε οι προσπάθειες των Ελλήνων οινοποιών δεν πήγαν στράφι. Το κρασί πάει κατά τι καλύτερα στις δύσκολες αγορές της Ευρώπης και τις απείρως δυσκολότερες του Νέου Κόσμου.

Η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) επεξεργάστηκε πρόσφατα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ και πιο συγκεκριμένα εισαγωγές και εξαγωγές ελληνικών οίνων το 2018 προς χώρες της ΕΕ και προς Τρίτες Χώρες. Τα συμπεράσματα, όσο αφορά τις εξαγωγές είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα. Όπως αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανακοίνωσή της «Τη μεγαλύτερη αξία όσον αφορά την αξία των συναλλαγών αποφέρουν οι οίνοι με ΠΓΕ ακολουθούν υπολειπόμενοι κατά 935.382 € οι οίνοι ΠΟΠ και έπονται οι ποικιλιακοί οίνοι. Οι οίνοι με ΠΟΠ παρουσίασαν σημαντική αύξηση στις εξαγόμενες ποσότητες το 2018 έναντι του 2017 κατά 26%».

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΟΙΝΟΥ

Από τις συνολικές εξαγωγές ελληνικών οίνων, οι οίνοι με ΠΟΠ σήμανση αντιπροσωπεύουν το 2018 το 35,34% (2017: 32,69%) των συνολικών αποστολών οίνου της χώρας, οι οίνοι με ΠΓΕ το 36,47% (2017: 38,90%), οι ποικιλιακοί οίνοι το 2,26% (2017: 3,08%), οι άλλοι οίνοι χωρίς ΓΕ και χωρίς ποικιλία το 24,55% (2017: 24,83%) και οι αποστολές γλευκών (μούστου) το 1,38% (2017: 0,51%).

Κι εδώ αρχίζουν τα παράδοξα των ελληνικών εξαγωγών οίνου, άλλα από τα οποία είναι ευχάριστα κι άλλα δυσάρεστα.

Ευχάριστο ‘παράδοξο’ αποτελεί  το ποσοστό των εξαγωγών οίνων με ΠΟΠ (και σε ποσότητα και σε αξία), αντίθετα εντύπωση προκαλεί η χαμηλή μέση τιμή εξαγωγής τους έναντι των κατηγοριών ΠΓΕ και Ποικιλιακών, δηλαδή οι οίνοι ΠΟΠ εξάγονται με μέση τιμή στα 2,72 € /κιλό καθαρού βάρους (2,95 € / κιλό /2017), όταν το ποσοστό των εμφιαλωμένων ΠΟΠ στο σύνολο των ΠΟΠ που εξάγονται ανέρχεται στο ύψος του 80%.

Δεύτερο παράδοξο: Οι οίνοι με ΠΓΕ εξάγονται με υψηλότερη μέση τιμή από τους οίνους με ΠΟΠ, δηλαδή στα 3,59 €/ κιλό (2017: 3,51 €/ κιλό), ενώ παρατηρείται και μικρή αύξηση σε αξία το 2018, έναντι του 2017 (+ 0,73%). Να σημειωθεί ότι το 2018 οι ΠΓΕ εξάγονται με την υψηλότερη μέση τιμή, σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες οίνων. Ακολουθούν οι Ποικιλιακοί οίνοι (2,89 € / κιλό) και έπονται τρίτοι οι οίνοι με ΠΟΠ (2,72 € / κιλό).

Ακόμα ένα δυσάρεστο: Αν και αντιπροσωπεύουν το ¼ των εξαγωγών οι οίνοι χωρίς ΓΕ και χωρίς ένδειξη ποικιλίας, εξάγονται με μέση τιμή 1,69 € / κιλό (2017: 1,59 € / κιλό) και το δυσάρεστο είναι ότι πρόκειται για εμφιαλωμένους οίνους, αφού οι χύμα οίνοι αυτής της κατηγορίας αποτελούν το 15,75%. Σύμφωνα με περαιτέρω επεξεργασία που πραγματοποίησε η ΚΕΟΣΟΕ, οι οίνοι αυτοί απευθύνονται στη γερμανική αγορά.

Σε πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποίησε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, το τελευταίο συμπέρασμα ήταν ένα από εκείνα που προβλημάτισαν περισσότερο τους παριστάμενους, κυρίως στελέχη εξαγωγικών επιχειρήσεων, οινοποιούς, συμβούλους εταιρειών, χονδρέμπορους και δημοσιογράφους: η Γερμανία είναι μια μεγάλη αγορά που μπορεί και στηρίζει τις εξαγωγές του ελληνικού εμφιαλωμένου οίνου αλλά προς το παρόν έχει ‘μάθει’ να αγοράζει φθηνά. Κι αυτό πρέπει πάση θυσία να αλλάξει.

Οίνοι χωρίς Γ.Ε.: παρουσίασαν αύξηση στις εξαγωγές τους κατ’ αξία ίση με 6,19%.

Γλεύκος:  αντιπροσωπεύουν μικρές αξίες και μικρές μέσες τιμές ανά κιλό (2018: 1,59 € / κιλό και 2016: 0,51 € / κιλό).