Η Ελλάδα είναι συναρπαστική χώρα και έχω αρχίσει να την ερωτεύομαι…

Yasu Shimizu
Πρέσβης Ιαπωνίας

• Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εντυπώσεις σας από την παραμονή σας στην Ελλάδα;

Εδώ και δυο περίπου χρόνια που βρίσκομαι στην Ελλάδα, έχω ταξιδέψει σε όλη τη χώρα. Επισκέπτομαι κυρίως τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και έχω βρεθεί ήδη σε 23 νησιά. Η Ελλάδα είναι συναρπαστική χώρα και έχω αρχίσει να την ερωτεύομαι.

• Ποια είναι τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο λαών και ποιες οι διαφορές τους;

Σχετικά με τα κοινά στοιχεία των δυο χωρών, πιστεύω πως η έννοια της λέξης «φιλοξενία» είναι πολύ κοντά στην έννοια του ιαπωνικού όρου «οmotenashi». Θυμάμαι κατά την επίσκεψή μου σε ένα ελληνικό νησί, οι κάτοικοι ήταν πολύ φιλικοί με τους ξένους. Ακόμα και οι ηλικιωμένες που δεν γνώριζαν καθόλου την αγγλική γλώσσα μου μιλούσαν στα ελληνικά. Κάτι παρόμοιο μπορεί να βιώσουν και οι ξένοι επισκέπτες στην Ιαπωνία. Επίσης μοιράζονται παρόμοια κοινωνικά χαρακτηριστικά και κοινές προκλήσεις, όπως τη δημογραφική γήρανση, τις φυσικές καταστροφές και το νησιωτικό χαρακτήρα – με σεβασμό στη θάλασσα και τη φύση.

Αφ΄ετέρου, υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στις χώρες μας, θεωρώντας ως βασική τη διαχείριση του χρόνου. Στην Ελλάδα, τα συνέδρια και τα δείπνα ξεκινούν συνήθως με καθυστέρηση που μπορεί να φτάσει και τη μια ώρα. Στην Ιαπωνία τρώμε πρωινό στις 7πμ, μεσημεριανό στις 12μμ και βραδινό στις 6μμ. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να προσαρμοστώ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ποια ελληνικά προϊόντα ή υπηρεσίες θα μπορούσαν να γίνουν χρήσιμα και δημοφιλή στους Ιάπωνες καταναλωτές στο άμεσο μέλλον;

Το ελληνικό κρασί έχει μεγάλες δυνατότητες να κερδίσει την ιαπωνική αγορά, καθώς τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται όλο και περισσότερο από τους ιάπωνες καταναλωτές.Ωστόσο, τα ελληνικά κρασιά σπάνια διατίθενται σε καταστήματα ή εστιατόρια της Ιαπωνίας. Οι διεργασίες προώθησης των ελληνικών κρασιών στην Ιαπωνία πρέπει να επιταχυνθούν προκειμένου να ανταγωνιστούν τα κρασιά από άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Χιλή, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ κ.λπ.

Επιπλέον, η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Ιάπωνες, αν και ο αριθμός των τουριστών από την Ιαπωνία στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Προχωρώντας προς τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020, η προώθηση του τουρισμού προς την Ελλάδα που μπορεί να γίνει στην Ιαπωνία, θα συντελέσει στην αύξηση της εισροής ιαπώνων τουριστών στη χώρα.

Πώς θα μπορούσαν, κατά την γνώμη σας, να βελτιωθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών;

Από τον Φεβρουάριο του 2019 που έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας (EPA), υπάρχει ενδιαφέρον από ορισμένες ιαπωνικές εταιρείες για επέκταση των εμπορικών τους συναλλαγών με χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς περίπου το 90% των δασμών καταργείται. Επίσης, ενισχύεται η προστασία των προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης, όπως η ελληνική φέτα. Αυτή η εμπορική συμφωνία έχει δημιουργήσει την μεγαλύτερη στον κόσμο ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Τον επόμενο χρόνο δε, το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι, η φετινή και η επόμενη χρονιά δίνουν στην Ελλάδα μια σπάνια ευκαιρία να προωθήσει τα προϊόντα και την «εικόνα» της στους Ιάπωνες καταναλωτές.
Φέτος τον Απρίλιο, η Πρεσβεία της Ιαπωνίας οργάνωσε ένα Ιαπωνικό Επιχειρηματικό Σεμινάριο στην Αθήνα το οποίο είχε ως στόχο την προώθηση του εμπορίου. Υπάρχουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται επιτυχώς με την Ιαπωνία, όπως η ΜΕΒΓΑΛ και διάφορες ναυτιλιακές εταιρίες. Οι ελληνικές εταιρείες είναι πάντα ευπρόσδεκτες να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην ιαπωνική αγορά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εμπόριο με την Ιαπωνία, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου ΕΕ-Ιαπωνίας (https://www.eu-japan.eu/) ή τον οργανισμόJETRO (https://www.jetro.go.jp/en/).

• Ποια ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες αγαπάτε περισσότερο από την Ελλάδα και θα θέλατε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε και στο μέλλον;

Ως λάτρης του οίνου, είμαι ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών κρασιών, με ιδιαίτερη αδυναμία στις ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο και Ξυνόμαυρο. Ελπίζω, στο μέλλον, να έχω τη δυνατότητα να βρίσκω περισσότερες ελληνικές ετικέτες στην αγορά της Ιαπωνίας. Επίσης, με εντυπωσίασε η υψηλή ποιότητα του κρητικού ελαιόλαδου, που θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Λατρεύω τις ελληνικές τομάτες και τα λαχανικά, καθώς ωριμάζουν κάτω από τον δυνατό μεσογειακό ήλιο που τους προσδίδει τόσο πλούσιο άρωμα και γεύση.

Με την αφορμή της επετείου των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ιαπωνίας και Ελλάδας, υπάρχει κάποια πρωτοβουλία που σκέπτεσθε να προτείνετε για την βελτίωση και την ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων;

Το 2019 αποτελεί το επετειακό έτος για τα 120 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες. Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα έχει προγραμματίσει μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων. Στις αρχές του 2019, οργανώθηκε η φωτογραφική έκθεση βουδιστικών αγαλμάτων και θησαυρών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και λίγο αργότερα το Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ιαπωνικές παραδοσιακές κούκλες και παιχνίδια εκτέθηκαν στο Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη. Επίσης, τον Ιούλιο διοργανώθηκεμε μεγάλη επιτυχία μια μοναδική παράσταση παραδοσιακού ιαπωνικού χορού από τον κ. Ichinosuke Umekawa. Το Νοέμβριο θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Meticulous Techniques of Japanese Crafts» και οι εορτασμοί θα κορυφωθούν με το φεστιβάλ Japan Week που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αθήνας και τον IFF (International Friendship Foundation).

Αναμένεται πως πάνω από 1.400 Ιάπωνες ερμηνευτές και καλλιτέχνες θα επισκεφθούν την Αθήνα για να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα για μία εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής. Επιπλέον, με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 στον ορίζοντα, δίνεται ακόμα μία σπουδαία ευκαιρία συνεργασίας των δύο χωρών.
Ως Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, θα επιδιώξω να διευρυνθεί η συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις Ελλάδας –Ιαπωνίας,αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που μας δίνονται εφέτος καθώς και στο μέλλον, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.