Οι νέοι δασμοί στα αζωτούχα λιπάσματα θα φέρουν προβλήματα στην αγορά, προβλέπουν οι Copa&Cogeca

Η υπό συζήτηση επιβολή δασμών antidumping στα αζωτούχα λιπάσματα ενδέχεται να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις αύξησης τιμών στον χώρο, σύμφωνα με τις οργανώσεις Copa και Cogeca.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πρόσφατα την προωθούμενη επιβολή δασμών στα λιπάσματα ουρίας (UAN), εισαγόμενα από αγορές της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του Trinidad&Tobago. Αυτοί θα ανέρχονται από 31,9% έως 39,3% για τις ρωσικές επιχειρήσεις, και 22.6% για τις αμερικανικές. Τα παραπάνω μέτρα αποτελούν αμυντική στρατηγική της ΕΕ έναντι εισαγόμενων λιπασμάτων που ενδέχεται να προωθούνται σε τιμές κάτω του κόστους (dumping) ή να έχουν επιδοτηθεί κατά την παραγωγή τους από τις τοπικές κυβερνήσεις.

Πανευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις έχουν ήδη εκφράσει την δυσαρέσκειά τους σε σχέση με το νέο μέτρο, στηριζόμενες σε στοιχεία που περιγράφουν πως τα αζωτούχα λιπάσματα, των οποίων οι τιμές ήδη έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, αποτελούν το 30% του λειτουργικού κόστους των αγροτών. Με την επιβολή δασμών, υπάρχουν ανησυχίες πως η ευρωπαϊκή αγροτική αγορά θα επιβαρυνθεί με αυξήσεις της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας των Copa και Cogeca, Πέκα Πεσόνεν, δήλωσε ότι «τέτοιου είδους δασμοί επηρεάζουν απευθείας τους αγρότες, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής τους. Λόγω αυτού, καλούμε τη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Κομισιόν να μην προχωρήσει σε επιβολή δασμών antidumping».