Πορεία προς το μέλλον: Ανάπτυξη με επίκεντρο τις Εξαγωγές

Ανάπτυξη με επίκεντρο τις Εξαγωγές

Ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας των ελληνικών εξαγωγών είχε την τιμητική του, κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) με θέμα «Πορεία προς το μέλλον: Ανάπτυξη με επίκεντρο τις Εξαγωγές».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία έλαβε χωρα την Τετάρτη 3 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens, υπογραμμίστηκε η μεγάλη σημασία της εξωστρέφειας στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η ανάγκη στήριξη της από τους κρατικούς μηχανισμούς, με παροχή περισσότερων βοηθειών προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στο συνέδριο παρουσίασαν τα σχέδια και τις απόψεις τους κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Bουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών υποθέσεων της ΝΔ, Γεώργιος Κουμουτσάκος. Άπαντες ανέφεραν τον εξαγωγικό προσανατολισμό ως κύριο μοχλό ανάπτυξης, εντάσσοντας τον πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα εκατέρωθεν.

Στο βήμα ανέβηκαν και εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνής γεωπολιτικής σκακιέρας, με τον κ. Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt να τονίζει για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Παράλληλα, έλαβαν μέρος στελέχη της αγοράς, όπως ο Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής του Commercial Banking της Eurobank Ανδρέας Χασάπης και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μεταξύ άλλων.

Σημεία κλειδιά στην ημερίδα αποτέλεσαν η ανάδειξη της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, αλλά και η πληθώρα παγκόσμιων ευκαιριών που πρέπει να εκμεταλλευτούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, έγινε ευδιάκριτη η ανάγκη αναβάθμισης της σημασίας των εξαγωγών στις πολιτικές της χώρας, με έμπρακτη μείωση της γραφειοκρατίας και της φορολογίας, επιτάχυνση της ψηφιακής αναβάθμισης της οικονομίας και κοινωνίας και αύξηση των σχετικών επενδύσεων.

Η εκδήλωση αποτέλεσε πόλο έλξης για εκατοντάδες CEO και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, παρεμβαίνοντας στο δημόσιο διάλογο για το αύριο της κρατικής οικονομίας. Ανέδειξε, για μια ακόμη φορά, την σημασία των εξαγωγών στην μεταμνημονιακή εποχή, ως τον μείζον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσεως που διανύουμε.