Προγραμματικές δηλώσεις και μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΕΡΚΕΚΟΓΛΟΥ,
Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Partner – tgs (Hellas)
Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Α.Ε.

Προγραμματικές δηλώσεις και μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης

 Ένα από τα βασικά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η νέα κυβέρνησηείναι αυτό της υπερφορολόγησης. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ο λόγος των κρατικών εσόδων προς το ΑΕΠ από 39% το 2009 έχει ανέλθει στο 48% το 2018.Για το θέμα της υπερφορολόγησης είχαν γίνει αρκετές εξαγγελίες οι οποίες φανέρωναν τις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίες πήραν πιο επίσημο χαρακτήρα μέσω των προγραμματικών δηλώσεων.

Στις προγραμματικές δηλώσεις που ανακοινώθηκαν στη Βουλή, συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες φορολογικές ελαφρύνσεις:

 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% σε μέσο όρο. Για τις μικρές ιδιοκτησίες 0%, για τη μεσαία τάξη 20% και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Μένει να διευκρινιστεί το εύρος της μικρής, μεσαίας και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

 

 • Μείωση του εταιρικού φόρου στις επιχειρήσεις αρχικά από 28% στο 24% και στη συνέχεια στο 20%. Ο εταιρικός φόρος για τα εισοδήματα του 2018 ανέρχεται σε 29%.

 

 • Μείωση φόρου στα μερίσματα από 10% στο 5%. Ο φόρος επί των μερισμάτων για τα εισοδήματα του 2018 ανέρχεται σε 15%.

 

 • Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή. Σήμερα επιβάλλεται ΦΠΑ 24% στους αγοραστές δευτερεύουσας κατοικίας (εξοχική ή κύρια, η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται) και ειδικότερα σε ακίνητα των οποίων η άδεια οικοδομής έχει εκδοθεί μετά τις 1/1/2006.

 

 • Αναστολή φόρου υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων. Ο συγκεκριμένος φόρος θεσπίστηκε με τον Ν. 4172/2013 και είναι σε αναστολή συνολικά μέχρι 31/12/2019.

 

 • Μείωση φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από 22% στο 9%. Το συγκεκριμένο μέτρο αναφέρεται στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις καθώς και στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικού προσώπου. Η μείωση θα συνοδεύσει πιθανότατα και την ανάλογη τροποποίηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος (άρθρο 16 του Ν. 4172/2013) και αναμένεται να καταλήξει σε αφορολόγητο εισόδημα παραπλήσιο με το υπάρχον.

 

 • Σταδιακή κατάργηση του Φόρου Αλληλεγγύης και του Τέλους Επιτηδεύματος. Ο Φόρος Αλληλεγγύης επιβάλλεται στο συνολικό εισόδημα των φυσικών προσώπων, εφόσον αυτό ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ. Υπολογίζεται βάσει κλίμακας η οποία ξεκινάει με συντελεστή 2,2% για εισοδήματα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ και καταλήγει σε συντελεστές 7,5%, 9% και 10% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ. Το Τέλος Επιτηδεύματος επιβάλλεται ετησίως σε ατομικές επιχειρήσεις (650 ευρώ) και σε νομικά πρόσωπα (800 ευρώ ή 1.000 ευρώ στις μεγάλες πόλεις) καθώς και σε κάθε υποκατάστημα αυτών (600 ευρώ).

 

 • Μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%. Πιθανότατα, ο υπερ-χαμηλός συντελεστής 6% θα παραμείνει ως έχει.

 

 • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 20% στο 15%. Το συγκεκριμένο μέτρο, φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά μειώνοντας κάθε έτος ισόποσα, τόσο τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον εργαζόμενο όσο και αυτές που αντιστοιχούν στον εργοδότη.

 

 • Έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων. Αναλυτικότερα, το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει προσκομίζοντας τα παραστατικά που αντιστοιχούν στις σχετικές δαπάνες και στη συνέχεια θα υπολογίζεται η έκπτωση φόρου η οποία θα πιστώνεται στον λογαριασμό του φορολογούμενου στη ΓΓΠΣ. Με το ποσό αυτό θα μπορεί ο φορολογούμενος να εξοφλεί τις μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κτλ).
 • Τροποποιείται η υπάρχουσα ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Μειώνεται η ελάχιστη μηνιαία δόση από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ. Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1.000.000 ευρώ.Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση και θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το δημόσιο.

Όλα τα ανωτέρω μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων αναμένονται να κατατεθούν στην Βουλή σε σχετικά νομοσχέδια και να ισχύσουν είτε από το 2019 είτε από τα επόμενα χρόνια.

Μπορείτε και εσείς να ζητήσετε πληροφορίες για το θέμα που σας απασχολεί, στέλνοντας απλά ένα email στο articles@exportnews.gr.