Γαλλία: μέλι γλυκύτατο & …ελληνικό Αυξήθηκαν 42% οι εξαγωγές μας στη Γαλλία το 2018.

Τ ο δύσκολο στοίχημα της εξαγωγής ελληνικού μελιού στην απαιτητική αγορά της Γαλλίας φαίνεται πως κερδίζει σιγά- σιγά η χώρα μας. Σύμφωνα έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, το 2018 καταγράφτηκε αύξηση των εξαγωγών ελληνικού μελιού στη Γαλλία· αύξηση της τάξης του 37% σε όγκο και 25,6% σε αξία. Αξίζει να προσεχτεί ότι το 2018 έρχεται μετά από ένα επίσης πολύ καλό (εξαγωγικό) 2017, με αποτέλεσμα η αύξηση εξαγωγών ελληνικού μελιού τη διετία να ανέρχεται σε 50% σε όγκο και 42% σε αξία.

Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε περίπου 600 τόνους η αξία των οποίων ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση των εξαγωγέων μελιού στη Γαλλία αποσπώντας περίπου το 1,8% της σχετικής αγοράς.
Την πρώτη θέση στις εξαγωγές μελιού στη Γαλλία καταλαμβάνει η (γειτονική) Ισπανία η οποία όμως κινείται καθοδικά όσο αφορά το μερίδιό της στη γαλλική αγορά, μερίδιο που βρίσκεται πάντως κοντά στο 23%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Βέλγιο το οποίο αποσπά περίπου το 18% της αγοράς και κινείται κι αυτό καθοδικά, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γερμανία το μερίδιο της οποίας στην αγορά μελιού της Γαλλίας ανέρχεται σε 17% και παρουσιάζει ανοδικές τάσεις.

Αν κάτι αξίζει να αναδειχθεί από τα στοιχεία αυτά και διέλαθε της προσοχής των media που αναπαρήγαγαν τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας, είναι το γεγονός ότι παρά την ανοδική τάση των εξαγωγών μας, ως χώρα εξακολουθούμε να πουλάμε εξαιρετικό προϊόν σε φθηνή τιμή. Η Ελλάδα πουλάει στη Γαλλία με μέση τιμή κιλού περίπου 3,3 ευρώ, όταν η Ισπανία πουλάει με μέση τιμή περίπου 4,2 ευρώ/κιλό και η Γερμανία με 4,21 ευρώ/κιλό.