Σημαντική εξέλιξη για τις ελληνικές εξαγωγές φέτας στις ΗΠΑ

Η ανακατάταξη της φέτας σε δασμολογική κλάση με δασμούς στο 9.6%, από το 0% που βρίσκεται τώρα, αποφεύχθηκε πλήρως, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης.

Το υπουργείο, σε σχετική του ανακοίνωση, επισημαίνει πως “παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν σχεδιάσει την ανακατάταξη της φέτας σε δασμολογική κλάση στην οποία οι δασμοί ανέρχονται στο 9,6% από 0% αυτή τη στιγμή, έπειτα από καίρια παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σχετική επιστολή που εστάλη στις αμερικανικές αρχές, τελικώς αυτό αποφευχθεί οριστικά”.

Όπως προκύπτει και από την ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, η αρμόδια Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων (CBP) ανακοίνωσε ότι “η ανάκληση της πρόθεσης δασμολογικής ανακατάταξης εισαγόμενων πρόβειων τυριών στις ΗΠΑ, κρίθηκε στο γεγονός πως η υφιστάμενη κατάταξη είναι επαρκής.”

Το παραπάνω κατέστη εφικτό έπειτα από προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όταν με επιστολή του, το Νοέμβριο του 2018, ο υπουργός κ. Αραχωβίτης τόνισε τη σημασίαστις εξαγωγές φέτας. Η ελληνική πλευρά, μέσω αυτής της δράσης, ανέπτυξε αναλυτικά τα επιχειρήματα της, μένοντας σταθερή στην άποψή της πως μια τέτοια αύξηση δασμών δεν συνάδει με τα συμφέροντα των δύο πλευρών, ούτε σε πολιτικό αλλά ούτε και σε οικονομικό επίπεδο.

«Η αλλαγή της αρχικής θέσης των αμερικανικών υπηρεσιών είναι πραγματικά ένα ευχάριστο γεγονός που δείχνει ότι όταν υπερασπίζεσαι τις θέσεις σου με σθένος και επιχειρήματα ενίοτε αυτές γίνονται αποδεκτές και από τους πιο ισχυρούς. Η προστασία της Φέτας και κατ’ επέκταση της ελληνικής κτηνοτροφίας και της ελληνικής παραγωγής εν γένει, είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας για έναν εξωστρεφή αγροδιατροφικό τομέα που θα παράγει προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς και τον τόπο», δήλωσε ο κ. Υπουργός.