Ξενοδοχεία: Πεσμένη πανελλαδικά η ζήτηση Στην Αθήνα η τιμή δωματίου είναι κάτω 9% από το 2018

Π τωτικό πρώτο τρίμηνο κατέγραψε ο ξενοδοχειακός κλάδος το 2019, με μείωση στην πληρότητα, τις τιμές και τις προκρατήσεις, όπως αναφέρει η Έρευνα Συγκυρίας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Την ίδια στιγμή έρευνες φορέων όπως η Trivago, επιβεβαιώνοντας το ΙΤΕΠ, αποκαλύπτουν ότι η μέση τιμή δωματίου των ξενοδοχείων της Αθήνας είναι χαμηλότερη κατά 9% σε σχέση με το 2018, ενώ οι ξενοδόχοι της πρωτεύουσας προσπαθούν με προσφορές κι εκπτώσεις να τονώσουν την υποτονική ζήτηση. Ερωτηματικό το αν και πότε θα ανακάμψει η αγγλική αγορά. Προς όφελός μας φυσικά.

Α ς ξεκινήσουμε από τα επίσημα στοιχεία του Ξενοδοχειακού
Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ).

Συμπερασματικά όπως αποτυπώνεται στην Έρευνα Συγκυρίας και ειδικότερα στον απολογισμό α’ τριμήνου 2019, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας :

• Το 45% των μονάδων κατέγραψε μειωμένη πληρότητα κατά το α’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Κατά μέσο όρο η μείωση άγγιξε το 24%.
• Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%.
• Κατά το ίδιο διάστημα 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσαν τις τιμές τους, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 15%, ενώ το 64% των ξενοδοχείων διατήρησε σταθερές τις τιμές του.

Αντίστοιχα για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα διαπιστώνει ότι:

•Στο 46% των ξενοδοχείων οι προκρατήσεις, που αποτελούν το δείκτη για την πορεία της τουριστικής κίνησης, παρουσίασαν μείωση, η οποία κατά μέσο όρο ήταν 21%.
• Όσον αφορά στις εκπτώσεις που δίνουν οι ξενοδόχοι για τα λεγόμενα Early Bookings, το 75% δήλωσε ότι διατήρησε τις τιμές του σταθερές, ενώ το 23% αναγκάστηκε να προσφέρει αυξημένες εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσει νέα πελατεία.

Προβλέψεις του ΙΤΕΠ

Την ίδια ώρα η Έρευνα Συγκυρίας για τις προβλέψεις της τουριστικής περιόδου 2019 για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καταγράφει ότι :

•Το 31% ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018. Η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 20%.
• Αντίστοιχα, το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν πτώση στις τιμές τους. Κατά μέσο όρο η μείωση υπολογίζεται στο 13%. Τέλος, το 65% εξ αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους κατά το 2019.

 

Ακολούθως για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα συμπεραίνει ότι:

• Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Έτσι το 43% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 16%.
•Το 16% των ξενοδόχων προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018. Σε επίπεδο επικράτειας η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 13%. Το 60% αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους.
• Τέλος, από τη μελέτη προκύπτει ότι υπάρχει αφενός μια ανομοιομορφία ως προς τις επιδόσεις ανάλογα με την περιφέρεια και ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων χαμηλότερων κατηγοριών, καθώς αυτά δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στους δείκτες τιμής και πληρότητας πανελλαδικά.

Σχολιάζοντας τη μελέτη του ΙΤΕΠ ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε ότι : «Tα ευρήματα της έρευνας είναι σαφές πως επιβεβαιώνουν το ‘καμπανάκι’ της ανησυχίας που καιρό τώρα κρούουμε. Σε μια σειρά από δείκτες αποτυπώνονται ανάγλυφα οι μεγάλες προκλήσεις και οι απειλές για τα ξενοδοχεία , τα οποία είναι η σπονδυλική στήλη του ελληνικού τουρισμού. Εμείς, ως ΞΕΕ, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με θέσεις και προτάσεις ώστε το ελληνικό ξενοδοχείο να μπορέσει να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία».


Tι βλέπει η Trivago

Σύμφωνα με την Trivago η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για δίκλινο δωμάτιο στην Αθήνα
 τον Ιούνιο του 2019 διαμορφώνεται στα 111 ευρώ, από 122 ευρώ τον Ιούνιο του 2018.
 Η ελληνική πρωτεύουσα να κατατάσσεται στη μέση της λίστας των ευρωπαϊκών πόλεων
που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, αφήνοντας πίσω της την Κωνσταντινούπολη, τη Μόσχα,
τη Βαρσοβία και με μικρή διαφορά τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τη Ρώμη και τη Λισαβόνα